Democràcia radical

Ens situem en la democràcia radical, ja que pren els elements més interessants de la democràcia representativa i hi suma els principis i mecanismes fonamentals de la democràcia directa bo i potenciant les possibilitats de la democràcia participativa.

La representació en democràcia ha generat un seguit de conflictes al voltant de qui és el dipositari de la sobirania. Cal retornar la detenció i exercici de la sobirania a les persones, i definir la figura de l’electe com un mer representant i no com a dipositari d’aquesta sobirania que li ha estat confiada.  La complexitat de les nostres societats fa útil la presència dels representats per organitzar els afers quotidians del municipi que per la seva amplitud no permeten l’autogestió per part dels seus protagonistes i per incorporar el conjunt del veïnat en la presa de decisions quan això no és possible  de forma directa.

L’exercici de la democràcia no s’ha de reduir a la possibilitat d’exercir el dret a vot cada quatre anys. La democràcia directa amplia el ventall d’exercici de la sobirania en augmentar no tan sols el nombre de votacions (referèndums i/o consultes) sinó els temes sobre els quals les persones podem decidir. A més, amplia també l’exercici de la democràcia fora de l’àmbit estrictament institucional -sovint jerarquitzat- i possibilita així la corresponsabilització de les persones en la seva organització i convivència.

Perquè la democràcia no es pot rebaixar fins a presentar-la només com  donar la conformitat o no a un munt de propostes construïdes des de les institucions. També és que les persones que viuen aquesta realitat participin activament juntament amb polítics i tècnics en el plantejament, concreció i exercici de les propostes que aspiren a transformar la societat de la que són part.

En definitiva, la democràcia radical és una aposta perquè la presa de decisions sobre la vida de les persones i els pobles així com la responsabilitat que d’aquestes se’n deriven estiguin en mans dels seus protagonistes. Això inclou evidentment el dret a decidir el model social, econòmic, territorial o polític en el que volen viure i conviure.

Deixa un comentari