PLE EXTRAORDINARI DE 28 D’OCTUBRE DE 2021

Aquest Ple encara s’ha celebrat de manera telemàtica si bé serà el darrer sempre que no es produís una situació d’excepcionalitat.  En tractar-se d’un ple extraordinari no hi ha espai per a la preguntes de les veïnes i veïns. Recordeu que es pot fer el seguiment del Ple en directe des de la xarxa com també en diferit a través del sistema d’AudioVídeoActes i del canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils.

Les votacions en aquest Ple seran sobre 12 ja que el regidor no adscrit ha excusat la seva absència. Un regidor de JxC s’ha incorporat uns minuts més tard en tenir problemes de connectivitat durant aquest.

1. Dictamen relatiu a l’aprovació provisional de les ordenances fiscals de l’exercici 2022.

S’aprova amb 8 vots a favor (MUC, ERC i Units) i 4 en contra (JxC i PSC).

Aquest és un ple important malgrat que el poc debat podria fer pensar el contrari, fins i tot en oblidar el més important, les autèntiques democràcies són aquelles que es construeixen sobre els drets individuals per garantir els drets de tota la societat i això implica especialment la defensa dels més vulnerables. Des del MUC volem assenyalar que considerem indispensable analitzar sempre de forma complexa  els impostos, taxes, etc. i fer-ho no només com a realitats aïllades (quan paguem o deixem de pagar els veïns i veïnes per un concepte o un altre, per un servei o un altre…) sinó en relació als pressupostos, és a dir, als ingressos però especialment a les despeses, ja que no cal oblidar que en el cas dels impostos (perquè les taxes serveixen segons la llei com a màxim per cobrir el preu de la satisfacció d’un servei) són els que doten a l’ajuntament de capacitat de desenvolupar l’acció política i, evidentment, de la cada dia més afectada societat del benestar. Perspectives individualistes i particularistes, argumentacions populistes, anàlisi pretesament econòmiques que desvinculen ingressos i despeses, etc. no són bons acompanyants en una matèria tan sensible a nivell col·lectiu com aquesta i amb l’objectiu últim del bé comú (aquell que conjuga el bé individual i el bé general).

També considerem necessari recordar que aquestes ordenances són en part resultat del grup de treball (telemàtic) que es va celebrar el dia 13 d’octubre amb l’assistència d’un membre de tots els grups municipals de MUC, ERC, Units, JxC i el regidor no adscrit llevat del PSC que no va poder assistir.
Ja hem esmentat algun cop de la dificultat d’abordar totes i cadascuna de les ordenances en una tarda. Tot i així, considerem que no és pas impossible ja que una part important de les ordenances fiscals (impostos, taxes i preus públics) són recurrents i si se fuig d’una perspectiva presentista, veurem que la pràctica totalitat de grups municipals les han defensada en algun moment -normalment quan governaven- ja que els continguts de la majoria d’ordenances no han variat en la darrera dècada.