PLE ORDINARI DEL 28 DE NOVEMBRE DE 2019

Recordeu que es pot fer el seguiment del Ple en directe des de la xarxa com també en diferit a través del sistema d’AudioVídeoActes i del canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils.


1.- Aprovar els esborranys de les actes de la sessió plenària ordinària de data 26 de setembre de 2019, de la sessió plenària extraordinària de data 16 d’octubre de 2019, de la sessió plenària extraordinària i urgent de data 16 d’octubre de 2019 i de la sessió plenària extraordinària de data 23 d’octubre de 2019.

S’aproven per unanimitat (13 vots a favor).


2.- Dictamen d’aprovació inicial del pressupost general de la Corporació 2020, bases d’execució i plantilla del mateix.

S’aprova amb 8 vots a favor (ERC, MUC i Units) i 5 en contra (JXCat, Cs i PSC).

S’han aprovat els primers pressupostos municipals del mandat 2019-2023 i primers d’aquest govern de coalició d’ERC, MUC i Units. Potser no sorprendrà a cap persona que només haguem votat a favor les 8 regidores del govern i que la resta hagin votat en contra. Ara bé, després de 2 reunions del grup de treball  sobre pressupostos -el dia 7 i 13- on aquests grups van poder fer les preguntes que volguessin i fer les aportacions que consideressin convenients, i que aquestes van ser incorporades (d’una o altra forma) pot sorprendre més el vot negatiu.
Independentment de les interpretacions que es pugui fer del sentit de les votacions, ara volem avançar que enguany hi ha diverses novetats que pretenen capgirar les dinàmiques dels pressupostos municipals de les darreres dècades tot i que probablement encara s’hauran de fer noves en els propers anys. Les dues principals raons són construir uns pressupostos més ajustats a la realitat actual, eficients  i comprensibles, i fer uns pressupostos de major contingut social.
Hi ha canvis estructurals que, més enllà de la incorporació de nous grups de programa associats a les noves regidories creades (per exemple igualtat, economia social i solidària o benestar animal), proposen una nova forma d’organitzar les partides despeses amb l’objectiu de permetre una major organització i optimització de la despesa (per exemple en la gestió d’equipaments o els manteniments), així com una nova forma d’agrupar-les i presentar-les  (ara es fa per capítols d’ingressos i despeses i dins d’aquest capítols per grups de programes) que, juntament amb la incorporació de quadres resums, volen fer més accessibles i comprensibles la informació d’aquest per  a tothom (personal de l’Ajuntament, càrrecs electes i el conjunt de l veïnat). Un altre element a destacar és l’ajust del pressupost d’ingressos d’acord a la realitat dels darrers anys suposant un augment de la quantitat total prevista .
Altres elements a destacar són, juntament amb una major despesa en polítiques socials, una major previsió d’inversions,
la incorporació de nous llocs de treball en el camp del mediambient, la transparència i administració electrònica o l’àrea social per adequar el nostre ajuntament als reptes del segle XXI.


3.- Dictamen d’aprovació del Pla de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions (PPU).

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).


4.- Dictamen d’aprovació inicial de modificació puntual núm.1 del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal.

S’aprova amb 10 vots a favor (ERC, MUC, Units, Cs i PSC) i 3 abstencions (JxCat)

L’objecte d’aquesta modificació es permetre el trasllat del conjunt de serveis que componen benestar social (serveis socials) al 1r pis de les Antigues Escoles Tolrà (equipament que en el seu conjunt engloba una cafeteria/casal de la Gent Gran, els espais cedit a l’Associació de jubilats, jubilades i pensionistes o l’Escola de Música Municipal). Entre les principals raons d’aquesta nova ubicació estan garantir un espai adequat per les persones que accedeixen a aquests serveis així com per les treballadores municipals, garantir l’accessibilitat a aquest servei, reorganitzar i actualitzar uns espais infrautilitzats o incorporar un lavabo accessible a l’equipament entre d’altres. Us convidem a que visualitzeu la gravació del Ple a partir del 1:26:55 per conèixer els diferents posicionaments, exposicions, etc. més quan sembla que aquest seria un tema sobre el que algunes persones farien circular informacions inexactes, confoses i potser alarmistes. Ara volem insistir en la necessitat de l’administració de vetllar pel conjunt del veïnat, tot començant per garantitzar uns serveis bàsics de qualitat i un cop garantits aquests, vetllar per d’altres serveis; i en el cas de les persones representants (polítiques) de fer-ho des de la responsabilitat i dins del marc que en el cas del Cabrils recullen les diferents lleis i normes així com el codi ètic.


5.- Dictamen d’aprovació de la xifra oficial de població a Cabrils en data 1 de gener de 2019.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).

Tot i que mirem d’evitar comentaris/opinions el nostre quadern, no volem deixar d’esmentar que en aquest punt un dels grups va posar en crisis la veracitat de les dades generades per l’IDESCAT  com d’altres organismes públics involucrats en generar aquestes dades.  Desconeixem el motiu d’aquesta reflexió si és fruit del desconeixement, confusió, provocació… però en qualsevol cas mostrem la nostra confiança en el personal que s’ocupa de registrar naixements, defuncions, mobilitat, padró…


6.- Dictamen de deixar sense efectes l’acord de Ple de data 30 de novembre de 2017, relatiu a la desafectació del domini públic de diverses finques, per a la cessió gratuïta del domini al Servei Català de la Salut, així com la cessió gratuïta del domini a favor del Servei Català de la Salut, destinada a la construcció i ús de Centre d’atenció primària.

Un nou pas en el camí que ens ha de permetre a Cabrils disposar d’un nou CAP i serveis d’acord a la població (i necessitats) que des de fa anys hauríem de gaudir. Sembla que el compromís de la Generalitat i altres instàncies competents ho consideren també una prioritat i el nou edifici es farà el l’actual ubicació de l’actual CAP “provisional” des de fa gairebé 10 anys.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).


7.- Dictamen de desistiment de l’acord de Junta de Govern Local del 15 d’octubre de 2018 i aprovació del conveni de cooperació interadministrativa amb el Consell Comarcal per a l’execució del projecte “L’Herència del Maresme. Rutes Turístiques pel Patrimoni Cultural de la Comarca”.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).


8.-Dictamen de nomenament de representants de la Corporació en òrgans col·legiats.

S’aprova amb 11 vots a favor (ERC, MUC, Units i JxCat) i 2 abstencions (Cs i PSC).

Darrerament hi ha certa tendència per part d’alguns grups municipals a jugar -s’intueix que intencionadament- amb les interpretacions de les lleis, fer acusacions falses… que, més enllà de la seva falsedat, imprecisió o confusió,  en un procedir clarament populista, provoquen un major descrèdit de l’administració municipal, càrrecs i treballadores. Evidentment cap persona o institució és infal·lible, per això existeixen els mecanismes per denunciar aquest tipus de fets.


9.- Dictamen de cessió del 0,7% dels ingressos provinents de la venda dels tiquets de tast i beguda de la Mostra Gastronòmica del 2019.

S’aprova amb 11 vots a favor (ERC, MUC, Units i JxCat) i 2 abstencions (Cs i PSC).

Sorpresa majúscula que hom s’abstingui en una qüestió com aquesta i davant d’una entitat que salva la vida a persones que creuen el Mediterrani. A hores d’ara ja són més de 1.041 la xifra de persones mortes aquest 2019.


10.- Dictamen d’atorgament de noves concessions de nínxols del cementiri municipal de Cabrils.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).


11.- Dictamen del grup municipal de C’s per a la implantació d’una aplicació (APP) bidireccional per millorar la comunicació entre la Policia Local i els veïns de Cabrils.

S’aprova amb 12 vots a favor (ERC, Units, JxCat, Cs i PSC) i 1 abstenció (MUC).


12.- Donar compte del decret 1348-2019 de delegació d’alcaldia des de les 15:00 hores del dia 31 d’octubre de 2019 fins a les 20:00 hores del dia 4 de novembre de 2019 .


13.- Donar compte de la resolució del Patronat Municipal Escola Bressol 48-2019 de l’aprovació de la modificació de pressupost número 2/2019 de l’OOAA Escola Bressol per suplement de crèdits del capítol 1 del Pressupost de Despeses de personal de l’exercici 2019.


14.- Ratificar la incorporació al present Ordre del Dia i aprovació posterior si s’escau de la proposta d’acord presentada pels grups municipals de JxCat Cabrils, ERC i UxC en suport al Molt Honorable President de la Generalitat i recolzar la seva defensa de la llibertat d’expressió i el seu reclam de llibertat pels presos polítics.

La ratificació s’aprova amb 11 vots a favor (ERC, MUC, Units i JxCat) i 2 abstencions (Cs i PSC).

La moció s’aprova amb 11 vots a favor (ERC, MUC, Units i JxCat) i 2 en contra (Cs i PSC).


15.- Ratificar la incorporació al present Ordre del Dia i aprovació posterior si s’escau de la proposta d’acord presentada pels grups municipal d’ERC, JxCat Cabrils i UxC en suport a la defensa de la llibertat d’expressió i la iniciativa política al Parlament de Catalunya.

La ratificació s’aprova amb 11 vots a favor (ERC, MUC, Units i JxCat), 1 abstenció (Cs) i en contra (PSC).

El MUC s’adhereix a la presentació conjuntament amb ERC, Units i JxCat.

La moció s’aprova amb 11 vots a favor (ERC, MUC, Units i JxCat) i 2 en contra (Cs i PSC).


16.-Mocions d’urgència.


17.- Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió ordinària.


18.- Precs i preguntes.

Mai recollim les qüestions aparegudes en aquest moment del Ple per la dificultat de tractar de forma estrictament descriptiva (i objectiva) més encara quan algun dels grups municipals interpreten de tant en tant  aquesta fase com un espai de les aparences més que no pas del desenvolupament d’una tasca de seguiment i control del govern. Potser és allò de qui no té feina el gat pentina o pitjor encara creure i practicar en la democràcia figurativa o aparent (allò de ser-hi més que no pas fer-hi) o simplement com arena política on es fan palesa velles formes de fer política on el tot s’hi val i més si és generar crispació.

Podeu seguir aquest apartat   a l’espai de les ÀudioVídeoActes de l’Ajuntament de Cabrils, al canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils. Especialment interessant i útil és l’espai de les ÀudioVídeoActes ja que està indexada i podeu desplaçar-vos pels diferents punts,intervencions, etc.


Torn obert de paraula al públic assistent