PLE DE CONSTITUCIÓ 15 DE JUNY 2019

Tot i que l’Ajuntament de Cabrils disposa del sistema perquè el veïnat pogués fer el seguiment a través de les xarxa en directe (i en diferit a través del sistema d’AudioVídeoActes i del canal habilitat de youtube) un tall en el subministrament elèctric a gairebé tot el municipi va fer impossible la seva emissió ni gravació.


Han assistit les tretze persones que foren escollides en les eleccions del 26 de maig; 5 per ERC, 3 per JUNTS, 2 per UNITS, 1 per C’s, 1 per MUC i 1 per PSC.


Com que és un Ple de Constitució no segueix l’estructura habitual o ordinària. Recordar-vos que des del MUC ja vam fer un escrit sobre el funcionament del ple de constitució seguint la nostra tradició basada en el principi de què la transparència no només es predica sinó que es practica i que és indispensable que les persones -les autèntiques sobiranes- disposin de tota la informació i coneixement per poder participar en la política i alhora controlar als que són els seus representants.


1.– Ple de constitució. Quòrum

A les 12 hores del 15 de juny de 2019 a la sala de Plens hi eren presents les 13 regidores i regidors electes, a banda de la Secretària i l’Interventor municipal així com nombroses veïnes i veïns.


2.– Constitució Mesa d’edat

La Mesa d’edat quedaria integrada per Avelina Morales Serra (regidora electe de major edat) per Units i Miguel Doñate Sastre (regidor electe de menor edat) pel MUC. La presidència de la Mesa serà assumida per la primera.

Un cop més volem apuntar l’augment de la mitjana d’edat al consistori de Cabrils respecte el mandat 2015-2019 i recordar que en l’anterior mandat el Miguel era la cinquena persona més jove sent uns 10 anys més gran que els altres 4 més joves.


3.- Procediment de constitució

De cara a la constitució, des de la Mesa s’ha cridat a tots els membres electes per a la comprovació de les  credencials (tanmateix ja s’havia procedit a l’advertència de les incompatibilitats i el control de la presentació de bens i activitats)  i s’ha procedit a lliurar la insígnia als càrrecs que s’incorporen per primer cop.

Se’ls ha cridat per ordre de la llista més votada a la menys: Maite Viñals Clemente (ERC-AM), Pere Sáez Mora (ERC-AM), Sílvia Vallbona Blanch (ERC-AM), Jordi Campos Guitart (ERC-AM), Mónica Casco Estévez (ERC-AM), Marta Gómez Pons (JUNTS), F. Xavier Almirall Garcia (JUNTS), Xavier Badia Campos (JUNTS), Avelina Morales Serra (UNITS X CABRILS), Isabel Tamboleo Villalobos (UNITS X CABRILS), Maria Gracia Marques Piris (Cs), Miguel Doñate Sastre (MUC) i Ana Isabel Sorroche Martí (PSC-CP).

S’ha alterat l’ordre per part dels dos regidors de Junts en aquest primer moment de forma espontània i, des de la Mesa s’ha decidit mantenir aquesta per no generar confusió entre el públic assistent i en ser una qüestió  sense transcendència jurídica.

Tot seguit s’ha procedit a prendre jurament o promesa del càrrec un per un a tots els regidors i regidores electes, d’acord amb la següent fórmula que ha estat llegida per la secretària de la corporació:

Jureu o prometeu, per la vostra consciència i honor, complir fidelment amb les obligacions del càrrec de regidor/a de l’Ajuntament de Cabrils, amb lleialtat al Rei,  i  respectar  i  fer  respectar  la  Constitució  i  l’Estatut  d’Autonomia  de Catalunya de 2006?”

Aquest és un moment de certa solemnitat que, des de mitjans dels 80 produeix en les diferents cambres moments de certa tensió institucional. Des d’aquella data han estat molts els i les càrrecs electes que han prescindit del prometre o jurar tot optant pel prometre per imperatiu legal, una fórmula que abundant jurisprudència i normatives avalen.  A Cabrils aquest dia han estat les que 11 han promès per imperatiu legal -ERC, Junts, Units i MUC. Junts només amb aquesta fórmula. ERC, Units i MUC l’hem complementada. Units amb la fórmula proposada per l’AMI. ERC i MUC amb una de pròpia.  Abans no havia provocat cap reacció, però enguany la regidora de C’s -d’acord al manament del seu partit i la campanya promoguda des de determinats mitjans- ha mostrat la seva disconformitat amb la fórmula emprada per ERC i Units (que ara mateix no podem reproduir fidelment, però esperem podem recuperar-les quan s’aprovi l’acta del Ple), mentre que no ha reaccionat a la del MUC que deia

“Per imperatiu legal, sí prometo. I em comprometo, d’acord amb la confiança dipositada i la representativitat assumida mitjançant l’exercici de la sobirania popular en la defensa i desenvolupament dels drets fonamentals inherents a tot ser humà -i independentment de la forma d’organització política a la que estigui subjecte- recollits en la declaració dels drets humans tant a Cabrils com arreu i treballar per una Catalunya lliure i socialment justa.”

Amb la primera de les promeses, ha demanat en un primer moment el parer a la secretària de la Corporació i aquesta l’ha remès al seu informe. Tot seguit s’ha dirigit a la Mesa, essent el Miguel Doñate qui li ha donat resposta indicant que s’entenia que la fórmula complementària no buidava en cap cas la promesa feta i per tant acceptàvem la fórmula emprada. novament ha fet valer la seva disconformitat, fet que s’ha recollit a l’acta. Aquesta mateixa situació s’ha produït per 7 cops provocant cert rebombori a la sala.

Un cop efectuada per part de tots els regidors i regidores presents la promesa o jurament del càrrec, el President de la Mesa d’edat va declarar constituïda la nova Corporació.


4.– L’elecció de l’Alcaldessa

Des de la Mesa s’ha demanat a les caps de llista de tots els partits si volien ser proposades com a candidates a Alcaldessa.

Maite Viñals Clemente (ERC-AM), Marta Gómez Pons (JUNTS) i Maria Gracia Marques Piris (Cs) han dit que es postulaven com a candidates a alcaldessa.

Avelina Morales Serra (UNITS X CABRILS), Miguel Doñate Sastre (MUC) i Ana Isabel Sorroche Martí (PSC-CP) no s’ha postulat.

Un cop conegudes les candidates a alcaldessa s’ha procedit a l’elecció de l’alcaldessa a través de la votació mitjançant vot secret dipositat en una urna.

Un cop fet l’escrutini, els resultats de la votació han estat els següents:

  • Maite Viñals Clemente (ERC-AM), 5 vots
  • Marta Gómez Pons (JUNTS), 3 vots
  • Maria Gracia Marques Piris (Cs), 1 vot
  • En Blanc, 4 vots

Com que cap de les candidates ha obtingut la majoria absoluta, l’alcaldessa triada en segona volta d’acord a la llista més votada a les eleccions del 26 de maig és Maite Viñals Clemente (ERC-AM).

Des del MUC, al igual que fa quatre anys, no hem presentat candidatura a alcalde o alcaldessa en entendre que ha estat la llista més votada (o en defecte les mes votades) las que -segons aquest sistema electoral- millor recollirien la voluntat del veïnat. Tanmateix, enguany, observem amb certa expectativa la possibilitat de construir un projecte progressista i d’esquerres a Cabrils i en aquest sentit la nostra abstenció ha estat també un vot de confiança.


5.-Proclamació de l’alcaldessa

La presidenta de la Mesa d’edat ha efectuat la proclamació de Maite Viñals com a alcaldessa i l’ha demanat si accepta el càrrec, la resposta ha estat afirmativa.


6.-Presa de possessió del càrrec d’alcaldessa

A continuació s’ha procedit a prendre jurament del càrrec a Maite Viñals segons la fórmula marcada i la resposta ha estat la mateixa que en la presa del càrrec de regidora.

Tot seguit la presidenta de la Mesa ha lliurat a l’alcaldessa el bastó i la banda d’alcaldessa i l’ha convidat a seure en la cadira presidencial. Automàticament la Mesa d’edat s’ha dissolt.

L’alcaldessa ha procedit a fer el seu discurs i després ha convidat a les caps de la resta de grups a fer-ne la seva valoració en relació al sentit del seu vot o del que esperen d’aquest mandat.

No fem menció dels parlaments per la dificultat de reproduir aquests parlaments, així que també esperem poder fer accessible aquesta informació quan s’aprovi l’acta.

Un cop fets els parlaments, el Ple ha finalitzat.