PLE ORDINARI DEL 30 DE MARÇ

1.- Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió ordinària de data 26 de gener de 2017

S’aprova amb 8 vots a favor (CiU, MUC i PSC) i 5 abstencions (ERC i PP)


2.- Dictamen d’aprovació de la reformulació del Compte General de la Corporació corresponent a l’exercici 2015

Reformulació que incorpora al Consorci Sala Teatre La Concòrdia en el Compte General de la Corporació del 2015 ja que a partir d’aquell any resulta necessari fer-ho.

S’aprova amb 7 vots a favor (CiU i MUC) i 6 abstencions (ERC, PSC i PP)


3.- Dictamen d’aprovació provisional de la modificació de l’Ordenança Fiscal núm. 23, reguladora de la taxa per la prestació del servei d’ajuda a domicili i altres serveis assistencials

Modificació a la baixa de la taxa d’aquest servei ja que és a través de la Diputació que l’obtenim i aquesta ha aconseguit un preu inferior.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor)


4.- Dictamen d’aprovació inicial de la modificació de l’Ordenança reguladora de les llicències d’accés de vehicles a locals, recintes o habitatges a través de les voreres, vorades o altre espai de domini públic

Amb aquesta modificació es vol  abordar de forma més precisa la qüestió dels guals, tot incorporant dos canvis que a nivell general impliquen:

  • que els veïns i veïnes no hauran de suportar el manteniment i reparació de la part de la via pública (que correspon al seu gual) quan la seva degradació no sigui producte de la seva negligència o mal ús;
  • que aquells veïns i veïnes que no vulguin gaudir del gual (i, conseqüentment, no pagar la taxa) podran deslliurar-se d’aquesta obligació un cop demostrin la impossibilitat (permanent) de fer servir aquest accés rodat al seu habitatge.

S’aprova amb 8 vots a favor (CiU, MUC i PSC), 1 abstenció (PP) i 4 en contra (ERC).

Entenem que aquest canvis suposen una millora d’aquesta ordenança i del fet que regulen, tot fent possible casar un tracte igual  per a tot el veïnat de Cabrils (independentment de si la seva casa s’ubica en el centre o en un barri a dalt de la muntanya) i alhora la possibilitat de tot veí o veïna a rebutjar aquest gual (de manera efectiva) i la taxa que se’n deriva. En aquest sentit, no podem deixar de mostrar la nostra sorpresa davant de la negativa a aquesta modificació i als canvis que suposen pel veïnat.


5.- Dictamen d’aprovació inicial de la modificació núm. 1/2017 de la Relació de Llocs de Treball

S’aprova amb 7 vots a favor (CiU i MUC) i 6 abstencions (ERC, PSC i PP)


6.- Dictamen, a proposta dels grups municipals de CIU i ERC, en relació a la sentència del Tribunal Constitucional relativa a l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana

Simplificant molt aquesta complexa qüestió, arran de la sentència del Tribunal Constitucional sobre la invalidació del cobrament de la “plusvàlua” en una compra-venda a Gipuzkoa en què el venedor no va treure benefici, s’ha obert un període d’incertesa en el món municipal sobre el futur d’aquest impost i per extensió del finançament dels municipis.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor)


7.- Dictamen, a proposta del grup municipal de CIU, MUC i PSC*, relatiu a la plaga del “Tomicus” i per una explotació sostenible dels boscos del Maresme

La situació dels nostres boscos requereix una intervenció immediata i decidida dels múltiples actors implicats (administracions, propietaris forestals i societat) no només per la recent plaga del Tomicus sinó també pel progressiu abandó del manteniment dels boscos i el seu creixement incontrolat conseqüència de l’abandó d’usos tradicionals (agricultura, pasturatge, llenya…). Els principal risc davant d’aquesta situació són els incendis (i els riscos derivats cap a la població) però s’afegeixen altres com l’erosió, les torrentades… a més de dificultar nous usos associats al bosc, especialment de l’àmbit del lleure.
Aquesta moció reclama una resposta a tots els responsables, especialment a les administracions supramunicipals (l’Ajuntament de Cabrils fa més d’un any que ha apostat per treballar de valent en aquesta qüestió), fa una crida a l’associacionisme en el món forestal (si bé se’ns va informar que en el darrer any s’ha endegat una campanya a Cabrils i gairebé tots els i les propietàries ja s’han associat) i fomenta noves formes d’explotació com per exemple el foment de l’explotació de biomassa.

S’aprova amb 9 vots a favor (CiU, MUC, PSC i PP) i 4 abstencions (ERC).

*El grup municipal del PSC s’ha afegit a la presentació conjunta d’aquesta moció.

Malauradament una qüestió cabdal com aquesta, i tot i ser un text marcadament declaratiu, no ha gaudit de la unanimitat. Les raons o explicacions  fugen de l’àmbit municipal i per tant prescindim d’abordar-les.


8.- Donar compte de l’informe de la Tresoreria Municipal sobre el compliment de la Llei de Morositat a l’Ajuntament de Cabrils corresponent al 4t trimestre de l’any 2016


9.- Mocions

A proposta del grups municipal de CIU, ERC i MUC, es presenta una moció referent als beneficis fiscals en l’IBI de les autopistes de peatge.

S’aprova la urgència amb 11 vots a favor (CiU, ERC i MUC), una abstenció (PSC) i un en contra (PP).

Moció referent als beneficis fiscals en l’IBI de les autopistes de peatge.

S’aprova amb 12 vots a favor (CiU, ERC, MUC i PP) i 1 abstenció (PSC).

D’aquesta moció ja us vam avançar algun element en l’escrit del darrer ple, si bé ara el text presenta algunes modificacions del que circulava per les xarxes ja que des del MUC consideràvem imprescindible reconèixer explícitament també el paper de la Generalitat de Catalunya en els tractes preferents cap les empreses concessionàries -no té sentit assenyalar la responsabilitat del govern espanyol i silenciar la del govern català, al menys per quelcom que defensi només l’interès del seu municipi en ser lliure dels interessos partidistes o similars. En una línia semblant està l’altra modificació destacable ja que en el redactat anterior es provava de desdibuixar la realitat en silenciar el fet que el govern municipal ja havia incorporat el final de l’exempció de l’IBI a 1 de gener de 2017 a les empreses concessionàries per dos raons: és d’obligat compliment (així ho marca la llei) i, no menys important, hi ha la voluntat d’aquest govern de  posar fi a aquest tracte preferent i d’altres (com les concessions) que en cap cas van ser consultats al món municipal.
Finalment, per assolir el màxim consens, tot i recollir-se al text la primera de les qüestions, s’ha prescindit de fer palesa la segona.


10.- Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió plenària ordinària


11.- Precs i preguntes

 Com sempre no recollirem cap de les qüestions aparegudes en aquest espai per la dificultat de tractar de forma estrictament descriptiva (i objectiva) més encara quan algun dels grups municipals interpreten tot sovint aquesta fase del ple com un espai de les aparences més que no pas altra cosa. En qualsevol cas, podeu seguir aquest punt i qualsevol altre al canal de televisió MarTV així com al seu canal de youtube.


Torn de paraula del públic assistent

Tot i disposar de 30 minuts per fer-ne les preguntes que es consideressin oportunes, no va haver-hi cap.

Aprofitem per recollir certa preocupació per l’escassa assistència als Plens.