PLE EXTRAORDINARI 22 D’OCTUBRE DE 2020

Aquest Ple s’ha celebrat de manera telemàtica dins de l’actual context d’excepcionalitat.  En tractar-se d’un ple ordinari les veïnes i veïns han pogut participar fent arribar les preguntes via instància general (podeu trobar les indicacions aquí). Recordeu que es pot fer el seguiment del Ple en directe des de la xarxa com també en diferit a través del sistema d’AudioVídeoActes i del canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils.


1.- Dictamen relatiu a l’aprovació provisional de la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici de 2021 i següents de l’Ajuntament de Cabrils.

S’aprova amb 8 vots a favor (ERC, MUC i Units) i 5 en contra (JxC, PSC i Cs).

Un ple important en què un debat minso ha oblidat el més important, les autèntiques democràcies són aquelles que es construeixen sobre els drets individuals per garantir els drets de tota la societat i això implica especialment la defensa dels més vulnerables. Des del MUC volem assenyalar que considerem indispensable analitzar sempre de forma complexa  els impostos, taxes, etc. i fer-ho no només com a realitats aïllades (quan paguem o deixem de pagar els veïns i veïnes per un concepte o un altre, per un servei o un altre…) sinó en relació als pressupostos, és a dir, als ingressos però especialment a les despeses, ja que no cal oblidar que en el cas dels impostos (perquè les taxes serveixen segons la llei com a màxim per cobrir el preu de la satisfacció d’un servei) són els que doten a l’ajuntament de capacitat de desenvolupar l’acció política i, evidentment, de la cada dia més afectada societat del benestar. Perspectives individualistes i particularistes, argumentacions populistes, anàlisi pretesament econòmiques que desvinculen ingressos i despeses, etc. no són bons acompanyants en una matèria tan sensible a nivell col·lectiu com aquesta i amb l’objectiu últim del bé comú (aquell que conjuga el bé individual i el bé general).

També considerem necessari recordar que aquestes ordenances són en part resultat del grup de treball (telemàtic) que es va celebrar el dia 6 d’octubre amb l’assistència d’un membre de tots els grups municipals de MUC, ERC, Units, JxC i Cs llevat del PSC que no tenia cap membre del grup que pogués participar.
Ja hem esmentat algun cop certes deficiències pel que fa a la dinàmica de treball (algunes des de fa més de cinc anys quan durant l’anterior mandat vam incorporar aquest mecanisme de treball com un dels punts d’acord per entrar al govern municipal ) així com de la dificultat d’abordar totes i cadascuna de les ordenances en una tarda. Tot i així, considerem que no és pas impossible ja que una part important de les ordenances fiscals (impostos, taxes i preus públics) són recurrents i si se fuig d’una perspectiva presentista, veurem que la pràctica totalitat de grups municipals les han defensada en algun moment -normalment quan governaven- ja que els continguts de la majoria d’ordenances no han variat en la darrera dècada
.