PLE ORDINARI DE 28 DE GENER DE 2021

Aquest Ple s’ha celebrat de manera telemàtica dins de l’actual context d’excepcionalitat.  En tractar-se d’un ple ordinari les veïnes i veïns han pogut participar fent arribar les preguntes via instància general (podeu trobar les indicacions aquí). Recordeu que es pot fer el seguiment del Ple en directe des de la xarxa com també en diferit a través del sistema d’AudioVídeoActes i del canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils.


La regidora de C’s ha excusat la seva absència i conseqüentment les votacions d’aquest Ple seran sobre 12. En el 1r punt de l’ordre del dia és sobre 11 ja que un regidor de JxC no ha pogut entrar.


Abans de començar el Ple s’ha llegit una declaració institucional de condemna de qualsevol actuació de caràcter xenòfoba, racista i/o feixista.


1.- Aprovació de l’acta de la sessió anterior.

S’aprova per unanimitat (11 vots a favor).


2.- Dictamen relatiu a l’aprovació del Pla d’Actuació Municipal.

El Pla d’Actuació Municipal (PAM) és un instrument de planificació, bon govern, participació i transparència conformat per compromisos amb la ciutadania. Es tracta d’un document que recopila el conjunt de projectes i actuacions que el govern municipal vol desenvolupar durant el període 2019-2023. Es pot consultar el document així com fer el seguiment de la seva implementació a http://cabrils.governtransparent.cat/pam

S’aprova amb 8 vots a favor (ERC,  MUC i Units), 1 abstenció (PSC) i 3 en contra (JxC).


3.- Dictamen per a l’aprovació provisional de la modificació de l’Ordenança fiscal 28.

Durant el 2021 els establiments d’hostaleria de Cabrils no hauran de pagar la taxa relativa a les terrasses i vetlladors

S’aprova per unanimitat (12 vots a favor).


4.- Dictamen relatiu a la Derogació del Reglament de la Comissió de seguiment i control del contracte de concessió administrativa de complex esportiu municipal amb piscina coberta de Cabrils.

S’aprova per unanimitat (12 vots a favor).


5.- Dictamen relatiu a l’aprovació de l’expedient de reconeixement extrajudicial de crèdits 1/2021.

S’aprova amb 8 vots a favor (ERC,  MUC i Units) i 4 abstencions (PSC i JxC).


6.- Dictamen relatiu a l’aprovació de l’expedient de reconeixement extrajudicial de crèdits 2/2021 de l’Escola Bressol.

S’aprova amb 8 vots a favor (ERC,  MUC i Units) i 4 abstencions (PSC i JxC).


7.- Dictamen d’aprovació definitiu del Compte General de l’exercici 2019.

S’aprova amb 8 vots a favor (ERC,  MUC i Units) i 4 abstencions (PSC i JxC).


8.- Dictamen relatiu a l’aprovació de concessions sol·licitades sobre els drets funeraris de les sepultures del Cementiri Municipal de Cabrils.

S’aprova per unanimitat (12 vots a favor).


9.- Dictamen relatiu a la ratificació del Decret d’Alcaldia 904/2020 de 15 de desembre de 2020 relatiu a la pròrroga del conveni dels serveis socials.

S’aprova amb 9 vots a favor (ERC,  MUC, Units i PSC) i 3 abstencions (JxC).


10.- Moció del grup municipal d’ERC i Units per Cabrils per prendre mesures per evitar addicció al joc.

S’aprova amb 9 vots a favor (ERC,  MUC, Units i PSC) i 3 en contra (JxC).

Tot i que com hem apuntat aquesta moció podria ser millorable, en el sentit de la necessitat d’un anàlisi complex i una millor aproximació a la realitat específica de Cabrils, des de l’assemblea del MUC vam  decidir donar un sí crític com una mostra de la necessitat de combatre aquesta com a moltes altres pressions a les que el jovent són sotmesos per corporacions amb interessos lucratius. Tanmateix som conscients que cap altre sentit de vot resultaria explicable tot tenint en compte que aquesta posava l’èmfasi en que aquesta té en adolescents i jovent el seu epicentre.


11.- Moció del grup municipal d’ERC amb l’adhesió del grup municipal de JxC, Units i MUC de suport al Conseller Bernat Solé acusat per desobediència greu per l’1 d’octubre.

S’aprova amb 11 vots a favor (ERC,  MUC, Units i JxC) i 1 en contra (PSC).


12.- Ratificar la incorporació a l’ordre del dia i aprovació posterior si s’escau de la Moció presentada pel grup municipal PSC relativa a la millora del finançament i millor dotació de recursos per l’hospital de Mataró i el Consorci sanitari del Maresme.

Es vota la ratificació.

La moció es desestima a 5 vots en contra (ERC), 4  a favor (PSC i JxC) i 3 abstencions (MUC i Units).

L’assemblea del MUC va decidir abstenir-se tot i estar d’acord en la defensa i lluita de la sanitat pública i de qualitat com hem vingut defensat des del primer dia com a partit i a nivell personal molts de nosaltres des de finals dels anys 90. Malauradament els buits i/o silencis en aquesta moció del PSC són moltes i no ens permeten votar a favor. Qüestions com no incorporar la falta de finançament i desenvolupament del CAP de Cabrils (ara agreujat amb la reducció de l’assistència sanitària al nostre centre amb l’eliminació de l’atenció mèdica a adults); l’infrafinançament de la Generalitat de Catalunya per part de l’estat espanyol; no incorporar la necessitat de què el nostre país com l’estat espanyol assumeixi ratios de despesa en sanitat per habitant similars als nostres veïns (actualment estem al voltant de 1626 €  mentre que França, Bèlgica, Alemanya… destinen més de 3000 €).
També havíem decidir abstenir-nos d’haver-se pujat a ple la versió de moció que ERC i Units havien proposar a PSC i que incorporava la petició al govern espanyol de posar fi a l’infrafinançament de Catalunya i complir amb els compromisos amb la Generalitat, modificacions que el PSC no va acceptar. 


13.- Donar compte del Decret d’Alcaldia núm. 30/2021 relatiu a l’adjudicació del contracte de serveis d’emergència a PI CONSULTORA D’ENGINYERIA CIVIL I URBANISME, per la Direcció Facultativa de les obres de reparació d’un tram de clavegueram general des del Camí de Mataró fins al tram que transcorre per sota l’autopista.


14.- Donar compte dels Decrets 709/2020 de data 28 de setembre de 2020 i Decret 8/2021, de 12 de gener de 2021, relatius a les pròrrogues de les mesures especials i extraordinàries per permetre l’ampliació de les terrasses dels establiments de restauració, hostaleria o similar ja existents i autoritzar-ne de noves en la via pública.


15.- Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió ordinària.


16. Precs i preguntes

Mai recollim les qüestions aparegudes en aquest moment del Ple per la dificultat de tractar de forma estrictament descriptiva (i objectiva) més encara quan algun dels grups municipals interpreten de tant en tant  aquesta fase com un espai de les aparences més que no pas del desenvolupament d’una tasca de seguiment i control del govern. Potser és allò de qui no té feina el gat pentina o pitjor encara creure i practicar en la democràcia figurativa o aparent (allò de ser-hi més que no pas fer-hi) o simplement com arena política on es fan palesa velles formes de fer política on el tot s’hi val i on s’intueixen pràctiques populistes i demagògiques per  generar crispació.

Podeu seguir aquest apartat   a l’espai de les ÀudioVídeoActes de l’Ajuntament de Cabrils, al canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils. Especialment interessant i útil és l’espai de les ÀudioVídeoActes ja que està indexada i podeu desplaçar-vos pels diferents punts, intervencions, etc.


Torn obert de paraula al públic assistent

En aquest ple no hi ha hagut cap pregunta del públic.