PLE ORDINARI DE 28 DE MAIG DE 2020

Aquest Ple s’ha celebrat de manera telemàtica dins de l’actual context d’excepcionalitat.  En tractar-se d’un ple ordinari les veïnes i veïns han pogut participar fent arribar les preguntes via instància general (podeu trobar les indicacions aquí). Recordeu que es pot fer el seguiment del Ple en directe des de la xarxa com també en diferit a través del sistema d’AudioVídeoActes i del canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils.

La regidora Mònica Casco d’ERC ha excusat la seva absència  i conseqüentment les votacions d’aquest Ple seran sobre 12.
El regidor Pere Saéz d’ERC  ha tingut dificultats per accedir i s’ha incorporat en el segon punt de l’ordre del dia.


1. Aprovació de les actes de la sessions anteriors: Ple ordinari de 30 de gener de 2020, i Ple extraordinari de 13 de maig de 2020.

S’aproven per unanimitat (11 vots a favor)


2. Dictamen d’aprovació provisional de la modificació de l’ordenança fiscal 28 reguladora de la taxa per l’aprofitament especial del domini públic local que té lloc mitjançant l’ocupació de terrenys d’ús públic amb terrasses i/o vetlladors, relativa a la seva suspensió temporal.

La suspensió d’aquesta ordenança és una acció més per donar suport als restauradors  en aquest escenari post-Covid-19

S’aprova per unanimitat (12 vots a favor).


3. Dictamen d’aprovació inicial del Reglament del Carnet de la Gent Gran.

Un nou instrument a través del que vehicular els beneficis existents en serveis municipals per la gent gran del municipi, incorporar de nous i obrir a la participació d’entitats, particulars, comerços…

S’aprova per 9  vots a favor (ERC, MUC, Units, Cs i PSC) i 3 abstencions (JxCat)

Hem recollit el recompte de la secretaria tot i que durant el ple un dels membres de JxCat va votar a favor si bé considerem un lapsus ja que aquesta mateixa havia anunciat feia un moment la intenció de tot el grup de votar abstenció


4. Dictamen de convalidació del Decret 2020-0395, de data 18/05/2020 d’aprovació de la modificació de pressupost 11/2020, per habilitació de crèdit extraordinari per ajuts per situacions extraordinàries derivades del COVID-19.

S’aprova per unanimitat (12 vots a favor).


5. Donar compte dels decrets de liquidació de l’Ajuntament de Cabrils i els seus Organismes Autònoms de l’exercici 2019.


6. Donar compte del Decret d’Alcaldia núm. 139/2020, relatiu tramitació d’emergència d’un expedient de contractació


7. Ratificar la incorporació al present Ordre del Dia i aprovació posterior si s’escau de la proposta d’acord presentada pel grup municipal Junts x Catalunya Cabrils, amb l’adhesió dels grups d’ ERC, Units per Cabrils i MUC, relativa a la modificació de la Llei Orgànica 2/2012 de 27 d’abril d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Es ratifica per unanimitat (12 vots a favor).

S’aprova per unanimitat (12 vots a favor).

Des del MUC ens hem sumat a la presentació conjunta d’aquesta moció (tot i que  habitualment no fem presentacions conjuntes que transcendeix en l’àmbit estrictament municipal llevat que siguin ideològiques i/o de principis/valors) en considerar que des del món municipal hem d’unir-nos per reclamar capacitats per fer front a les conseqüències de la crisi (econòmica, social…) a les nostres comunitats.
Tot i així assenyalar que aquesta és per a nosaltres una moció que hauria d’haver anat més enllà (tot i que hauria trencant el consens), ja que s’hauria de reclamar la derogació de la Orgànica 2/2012 de 27 d’abril d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera
. Una llei que no oblidem és conseqüència directa de la reforma de l’article 135 de la Constitución espanyola el 27 de setembre de 2011 i que suposava anteposar factors com el deute o l’estabilitat (marcats des de la UE tot representant els interessos de les elits, multinacionals, entitats bancaries, fonts d’inversió i altres grups d’interès) a la pròpia població de l’estat espanyol i els mateixos drets fonamentals que aquesta constitució recolliria. Recordar que aquella modificació es va fer en un temps record, en ple estiu per part del PP i PSOE, sense referèndum posterior tot i la transcendència del canvi  i malauradament amb el consentiment que continua de les forces que deien oposar-se que en les successives negociacions i debats no reclamen el seu canvi.  Entenem que demanar aquest canvi no significa ser antieuropeista sinó defensar una Europa de les persones.


8. Ratificar la incorporació al present Ordre del Dia i aprovació posterior si s’escau de la proposta d’acord presentada pels grups municipals Junts x Catalunya Cabrils, Ciutadans partido de la ciutadania i PSC, relativa a l’aprovació de la creació del Pacte Local per a la recuperació de Cabrils

Es ratifica per unanimitat (12 vots a favor).

Es desestima amb 7 vots en contra (ERC, MUC i Units)  i 5 a favor (JxCat, Cs i PSC).


9. Ratificar la incorporació al present Ordre del Dia i aprovació posterior si s’escau de la proposta d’acord presentada pel grup municipal PSC relativa a l’aportació de la dotació dels Grups municipals a Hospitals

Es ratifica per unanimitat (12 vots a favor).

S’aprova amb 5 vots a favor (JxCat, Cs i PSC) i 7 abstencions (ERC, MUC i Units).

Des del MUC ens hem abstingut ja que el MUC va renunciar a aquesta aportació econòmica al mateix  ple del 26 de setembre en ser totalment contraris a que tant partits com grups rebin diners públics en considerar que els partits s’han mantenir a partir de les aportacions dels particulars i altres accions pròpies per recaptar i sempre de forma transparent i clara. També ens hem abstingut perquè no té cap sentit que volguem opinar sobre les accions econòmiques d’altres, més encara quan és una acció d’aquesta naturalesa.


10. Dictamen del grup municipal Ciutadans partido de la ciudadania relativa a la realització d’un Ple monogràfic extraordinari sobre l’afectació del COVID-19

Es ratifica per unanimitat (12 vots a favor).

Es desestima amb 7 vots en contra (ERC, MUC i Units)  i 5 a favor (JxCat, Cs i PSC).


11. Mocions

Moció del PSC per modificar el pressupost 2020

Es vota la urgència per unanimitat (12 vots a favor).

Es desestima amb 7 vots en contra (ERC, MUC i Units)  i 5 a favor (JxCat, Cs i PSC).


12. Donar compte dels Decrets de l’Alcaldia adoptats en relació a l’Estat d’Alarma declarat pel Govern de l’Estat i el d’Emergència declarat per les autoritats de la Generalitat de Catalunya.


13. Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió ordinària.


14.  Precs i preguntes

Mai recollim les qüestions aparegudes en aquest moment del Ple per la dificultat de tractar de forma estrictament descriptiva (i objectiva) més encara quan algun dels grups municipals interpreten de tant en tant  aquesta fase com un espai de les aparences més que no pas del desenvolupament d’una tasca de seguiment i control del govern. Potser és allò de qui no té feina el gat pentina o pitjor encara creure i practicar en la democràcia figurativa o aparent (allò de ser-hi més que no pas fer-hi) o simplement com arena política on es fan palesa velles formes de fer política on el tot s’hi val i on s’intueixen pràctiques populistes i demagògiques per  generar crispació.

Podeu seguir aquest apartat   a l’espai de les ÀudioVídeoActes de l’Ajuntament de Cabrils, al canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils. Especialment interessant i útil és l’espai de les ÀudioVídeoActes ja que està indexada i podeu desplaçar-vos pels diferents punts, intervencions, etc.


Torn obert de paraula al públic assistent

Us recomanem visionar les diferents preguntes plantejades per veïnes i veïns del municipi.

Totes les preguntes han estat interessants llevat d’una pel seu contingut.  Ara volem avançar un primer comentari sobre aquesta en considerar que conté elements propis de discursos populistes, xenòfobs, classistes… És un exemple més d’un fenomen que darrerament es fa present a Cabrils a través de les xarxes socials digitals i, sembla que també, en el boca-orella de’alguns grups de persones. És un incipient brot xenofòbic i racista, amb elements classistes i alts continguts populistes ja que també està ple de mentides, manipulacions…