PLE ORDINARI 26 DE SETEMBRE DE 2019

Recordeu que es pot fer el seguiment del Ple en directe des de la xarxa com també en diferit a través del sistema d’AudioVídeoActes i del canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils.


 1.- Aprovar els esborranys de les actes de la sessió del ple de constitució de  data 15 de juny de 2019 i de la sessió plenària extraordinària de data 18 de juliol de 2019.

S’aproven per unanimitat (13 vots a favor).


2.- Dictamen de reconeixement del dret a percebre per part dels diferents grups municipals una dotació econòmica.

S’aprova amb 9 vots a favor (ERC, Units, Cs i PSC) i 4 en contra (MUC i JxCat).

El grup municipal dels MUC ha rebutjat en el Ple rebre qualsevol aportació econòmica per part de l’Ajuntament. ERC i Units per Cabrils -tot i votar a favor de la moció- també han rebutjat aquesta aportació.

Des del MUC volem traslladar novament que considerem que els partits polítics (a qualsevol àmbit) han de sostenir-se a partir de l’autofinançament, un autofinançament que ha de ser transparent. Recordem que encara a dia d’avui som els únics que publiquem trimestralment les nostres comptes al nostre web Recomanem visionar aquest punt del ple per veure la discussió que es va generar i el posicionament de cadascun dels grups municipals.


3.- Dictamen d’aprovació de les dues festes locals de l’any 2020.

Les dues festes seran el 20 de març i l’1 de juny.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).


4.- Dictamen de derogació de l’Ordenança municipal reguladora de residus de la construcció de l’Ajuntament de Cabrils i aprovació inicial de l’Ordenança municipal reguladora de la gestió de construcció i demolició de Cabrils.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).


5.- Dictamen d’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost núm.27/2019 de suplement de crèdit.

S’aprova amb 9 vots a favor (ERC, Units, MUC i PSC) i 4 en contra (JxCat i Cs)


6.- Dictamen de nomenament de Jutge de Pau titular de Cabrils.

Es proposa la continuïtat de l’actual jutge de Pau.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).


7.- Dictamen dels grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya, Units per Cabrils, Municipalistes per Cabrils i Junts per Catalunya, en suport a les ONG que treballen en el rescat i salvament al Mediterrani.

S’aprova amb 11 vots a favor (ERC, Units, JxCAt i MUC) i 2 abstencions (Cs i PSC)

Us convidem a escoltar la intervenció dels nostre regidor.


8.- Dictamen dels grups municipals del PSC, Ciutadans, Units per Cabrils i Junts per Catalunya en suport a la instal·lació de pantalles acústiques a la C-32 al seu pas per Cabrils.

S’aprova amb 12 vots a favor (ERC, JxCat, Units, Cs i PSC) i 1 abstenció (MUC).

Compartim clarament l’objectiu principal d’aquesta moció de reclamar la instal·lació de pantalles acústiques i vegetació per reduir l’impacte acústic davant dels barris de Cabrils propers a aquesta infraestructura. Ara bé ens abstenim perquè aquesta moció va relacionada amb una que es vol presentar al parlament de Catalunya on es barreja també contaminació acústica amb delinqüència, una relació innecessària i que fa pensar en certs discursos populistes que de mica en mica van penetrant en el conjunt de forces i de la societat i que  a més amb certa freqüència poder derivar cap a soflames xenòfobes.


9.- Dictamen dels grups municipals de Junts per Catalunya, Units per Cabrils i Partit del Socialistes de Catalunya en suport a la “Declaració d’emergència climàtica”.

S’aprova amb 7 vots a favor (Units, JxCat, Cs i PSC) i 6 abstencions (ERC i MUC).

La nostra abstenció és un sí crític perquè compartim la necessitat de declara l’emergència climàtica  i la necessitat de combatre la destrucció i espoli del nostre planeta i dels seus recursos indispensables per subsistir els milers de milions de persones així com de gran part dels essers vius que actualment poblen el planeta. Tanmateix no podem acceptar mesures liberals com la compensació de contaminació a través de la compra de drets d’emissions, i no podem per que suposa justificar lògiques liberals que ens han portat a aquesta situació, perquè perpetua relacions de dominació, perquè referma la màxima del liberalisme de què tot és mercaderia i per tant tot es pot comprar, també la tranquil·litat de consciència dels països rics després de gairebé tres segles de contaminació indiscriminada.
En qualsevol cas, les votacions del conjunt del govern, han estat abordades col·lectivament de forma que cada grup   pogués mostrar el seu posicionament però la moció continues endavant pel compromís d’aquest govern amb el canvi com mostra la creació per exemple d’una nova regidoria que s’anomena gestió energètica. 


10.- Dictamen dels grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya, Units per Cabrils, Municipalistes per Cabrils, Junts per Catalunya i Partit del Socialistes de Catalunya en suport a la Llei 24/2015 i contra el tall de subministrament a les famílies amb deute.

S’aprova amb 12 vots a favor (ERC, JxCat, Units, MUC i PSC) i 1 abstenció (Cs).


11.- Donar compte del decret 712-2019 de delegació d’alcaldia des de les 00:00 hores del dia 8 de juny de 2019 fins a les 24:00 hores del dia 10 de juny de 2019.


12.- Donar compte del decret 1150-2019 de delegació d’alcaldia des de les 15:00 hores del dia 16 de setembre fins a les 24:00 del dia 24 de setembre de 2019.


13.- Donar compte dels decrets 944-963-970 relatius al règim de retribucions i indemnitzacions dels regidors.


14.- Donar compte del decret 965/2019 relatiu al nomenament dels regidors Sr. Miguel Doñate Sastre, Sra. Avelina Morales Serra i Sra. Isabel Tamboleo Villalobos en les delegacions d’alcaldia en diferents àmbits.


15.- Donar compte del decret 938/2019 relatiu al nomenament com a quarta tinent d’Alcalde d’aquest Ajuntament a la regidora  Sra. Avelina Morales Serra.


16.- Donar compte dels decrets 940-969 d’adscripció com a vocal de la Junta de Govern Local a la 4a Tinent d’Alcalde, la Sra. Avelina Morales Serra, i la modificació del dia i hora de la celebració de les sessions ordinàries quinzenals de la Junta de Govern Local, respectivament.


17.- Mocions.

Moció en relació al conveni amb el CCM sobre el programa Treball i Formació

Es vota la urgència per unanimitat (13 vots a favor).

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).

Moció de suport a les persones detingudes el 23 de setembre de 2019 *

Es vota la urgència amb 11 vots a favor (MUC, ERC, Units i JxCat) i 2 en contra (Cs i PSC)

S’aprova amb 11 vots a favor (MUC, ERC, Units i JxCat) i 2 en contra (Cs i PSC)

*El text que es presenta i s’aprova és una versió modificada de la proposta inicial del MUC a la que també se sumen ERC i Units amb l’objectiu d’incorporar també a JxCat. S’ha eliminat una referència al fet que l’Audiència nacional és la continuïtat del Tribunal de Orden Público franquista i la petició d’un investigació imparcial del procediment de detenció d’aquestes persones.


18.- Donar compte de les resolucions dictades per l’alcaldia i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió ordinària.


19.- Precs i preguntes.

Mai recollim les qüestions aparegudes en aquest moment del Ple per la dificultat de tractar de forma estrictament descriptiva (i objectiva) més encara quan algun dels grups municipals interpreten de tant en tant  aquesta fase com un espai de les aparences més que no pas del desenvolupament d’una tasca de seguiment i control del govern. Potser és allò de qui no té feina el gat pentina o pitjor encara creure i practicar en la democràcia figurativa o aparent (allò de ser-hi més que no pas fer-hi) o simplement com arena política on es fan palesa velles formes de fer política on el tot s’hi val i més si és generar crispació.

Podeu seguir aquest apartat   a l’espai de les ÀudioVídeoActes de l’Ajuntament de Cabrils, al canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils. Especialment interessant i útil és l’espai de les ÀudioVídeoActes ja que està indexada i podeu desplaçar-vos pels diferents punts,intervencions, etc.


Torn obert de paraula al públic assistent

Hi ha hagut diverses intervencions, algunes de persones relacionades amb grups municipals -i fins i tot amb les llistes a les eleccions 2019- que en certa forma seguien amb qüestions tractades per les regidores durant el Ple.
[Des de el MUC considerem que potser caldria fer una reflexió els diferents grups municipals sobre l’ús d’aquest espai de temps i reservar-lo pel veïnat i les qüestions que no han tingut resó]
També hi ha hagut una intervenció d’una veïna en relació la fracció verda i a certes dificultats que han anat succeint-se.