PLE EXTRAORDINARI DE 20 DE JULIOL DE 2023

Recordeu que es pot fer el seguiment del Ple en directe des de la xarxa –del canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils– com també en diferit a través del sistema d’AudioVídeoActes o del mateix canal de youtube.


L’ordre del dia inicial ha experimentat un canvi en la numeració dels punts ja que l’alcaldessa ha acceptat la proposta de la junta de portaveus en aquest sentit i amb l’objectiu de fer més entenedora la sessió i també s’ha sol·licitat des d’un grup que els punts que no guardessin relació directa amb el cartipàs fossin sotmesos a urgència.


1. Proposta d’acord de determinació de la periodicitat de les sessions ordinàries del Ple

Es manté la periodicitat bimestral del ple de l’ajuntament de Cabrils, concretament el darrer dijous dels mesos senars a les 8 de la tarda. També es recull que fer si aquest dia fos un festiu així com en el darrer ple del mandat que s’avança per no fer-ho coincidir com enguany amb el període de campanya electoral municipal.

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).

2. Proposta d’acord de designa dels representants de la Corporació en òrgans col·legiats competència del Ple

S’assignen les persones que participaran d’aquestes òrgans.

S’aprova amb 7 vots a favor (MUC, ERC i Units) i 6 abstencions (PSC i JxC).

Tant des de PSC com JxC s’han fet apunts a l’acord. Els primers perquè desconeixien 2 de les persones de la Junta del Patronat de l’Escola Bressol (i per les seves paraules sembla que tampoc coneixien el funcionament de com es tria el patronat) una de les quals es mestra jubilada d’una escola pública del municipi. Els segons per l’absència en aquesta relació de la Fundació Agrària, una fundació que com s’ha repetit en diferents plens està en procés de dissolució i per això la seva junta només consta actualment de la figura de l’alcaldessa com a liquidadora.

3. Proposta d’acord per l’establiment de les comissions informatives

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).

4. Proposta d’acord de l’establiment de règims de dedicacions i retribucions dels càrrecs

Es mantenen les condicions de les retribucions del passat mandat tant per dedicació com per assistència. Tanmateix s’incorpora un petit complement als portaveus dels grups municipals que cobrin per assistència a òrgans com a forma de reconèixer la tasca que aquestes persones desenvolupen respecte a la de la resta de regidores.

S’aprova amb 7 vots a favor (MUC, ERC i Units) i 6 abstencions (PSC i JxC).

Des del MUC volem recordar el nostre desacord a què els partits municipals rebin subvenció per part de l’Ajuntament de Cabrils (és a dir, de tot el veïnat) i per aaquesta raó novament aquest mandat hem tornat a renunciar formalment a aquesta subvenció.

5. Proposta d’acord d’aprovació, denominació i composició dels 5 grups polítics municipals d’aquest consistori

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).

6. Donar Compte del Decret d’Alcaldia 620/2023 d’11 de juliol relatiu al nomenament dels representants de la Corporació en òrgans col·legiats competència del Ple

7. Donar compte dels Decrets d’Alcaldia 561/2023, 562/2023 i 563/2023, pels quals es constitueix la Junta de govern local, es designen els Tinents d’Alcalde, i es nomenen regidors delegats, respectivament

8. Proposta d’acord d’aprovació inicial de la modificació de l’Ordenança Fiscal 27

S’aprova la urgència amb 7 vots a favor (MUC, ERC i Units), 4 abstencions (JxC) i 2 en contra (PSC).

S’aprova l’acord amb 7 vots a favor (MUC, ERC i Units), 4 abstencions (JxC) i 2 en contra (PSC).

JxC ha manifestat que tot i estar a favor de l’educació i de l’educació a adults consideraven que no tenien prou informació a més de que l’ordre del ple no ajudava ni tampoc veien la urgència de tot plegat. per la seva banda, des del PSC, han aprofitat el punt per fer greus acusacions a l’Ajuntament, la UNED i un regidor (concretament el del MUC) a més de fer gala del seu desconeixement d’aquesta qüestió que fa mesos que es treballa a l’Ajuntament i que fins i tot s’ha tractat al ple (i el seu partit ha fet intervencions sobre aquesta qüestió), de la documentació adjuntada i de la mateixa institució Consorci Universitari del Centre Associat a la UNED de la Província de Barcelona de la que actualment la presidenta és una alcaldessa del seu partit. En tot cas, tot el relat el podeu trobar a les videoactes de l’Ajuntament.

9. Proposta d’acord d’aprovació inicial de l’expedient de modificació de pressupost número 1 del Pressupost de l’OOAA Escola Bressol

La modificació proposada es per fer front a l’adequació d’un tendal al cel-obert de l’escola durant les vacances d’estiu i fer front a la nova licitació del servei de menjador d’aquesta escola davant la renúncia de l’actual concessionària a prorrogar el contracte vigent.

S’aprova la urgència amb 9 vots a favor (MUC, ERC, Units i PSC) i 4 abstencions (JxC).

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).

10. Proposta d’acord d’aprovació de la xifra oficial de població de Cabrils en data 1 de gener de 2023

La població de Cabrils se situa a 1 de gener de 2023 en 7829 persones.

S’aprova la urgència amb 7 vots a favor (MUC, ERC i Units), 4 abstencions (JxC) i 2 en contra (PSC).

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).

11. Proposta d’acord d’aprovació de les dues festes locals de Cabrils per al 2024

S’aproven les dues festes locals pel dia 3 de maig -festa de Santa Creu- i 20 de maig -festa de la segona Pasqua-

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).

S’aprova per unanimitat (13 vots a favor).

12. Proposta d’acord de sol·licitud per formar part del Consorci Universitari Centre Associat a la UNED de la província de Barcelona

Des de l’Ajuntament de Cabrils se sol·licita incorporar-se al Consorci Universitari del Centre Associat a la UNED de la Província de Barcelona i crear un Aula UNED a Cabrils que aprofundir en una formació al llarg de la vida de manera estable i de qualitat.

S’aprova la urgència amb 7 vots a favor (MUC, ERC i Units), 4 abstencions (JxC) i 2 en contra (PSC).

S’aprova l’acord amb 7 vots a favor (MUC, ERC i Units), 4 abstencions (JxC) i 2 en contra (PSC).

13. Donar Compte de les resolucions dictades per l’alcaldia i dels acords adoptats per la Junta de Govern Local des de la darrera sessió ordinària


Precs i preguntes

Mai recollim les qüestions aparegudes en aquest moment del Ple per la dificultat de tractar de forma estrictament descriptiva (i objectiva) més encara quan algun dels grups municipals interpreten aquesta fase com un espai de les aparences més que no pas del desenvolupament d’una tasca de seguiment i control del govern o fins i tot ho directament com un espai de campanya electoral i defensa d’interessos partidistes en una perversió més del que teòricament seria la democràcia i en casos extrems de difamació, generació de rumors i/o de fakes.

Reconeixem que de vegades es fa difícil no incorporar aquí les seves “aportacions” ni les nostres respostes, tanmateix preferim no pervertir aquest espai d’informació ni regalar un bri de difusió a les desinformacions, mentides, manipulacions, elucubracions… que es poguessin generar.

Podeu seguir aquest apartat   a l’espai de les ÀudioVídeoActes de l’Ajuntament de Cabrils, al canal de youtube de l’Ajuntament de Cabrils. Especialment interessant i útil és l’espai de les ÀudioVídeoActes ja que està indexada i podeu desplaçar-vos pels diferents punts, intervencions, etc.